Είναι δεδομένη η απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης να εντατικοποιηθούν οι φορολογικοί έλεγχοι φυσικών και νομικών προσώπων. Οι έλεγχοι αυτοί μέχρι να δημιουργηθούν τα ελεγκτικά κέντρα γίνονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών που γνωρίζουμε, Δ.Ο.Υ., Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π για φυσικά πρόσωπα, Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ για νομικά πρόσωπα/Επιχειρήσεις).
Αυτό που είναι σημαντικό αφορά στην τήρηση των φορολογικών νόμων και αποφάσεων, για τις ελεγχόμενες περιόδους αφήνοντας ως αντικείμενο του ελέγχου σημεία που δεν υπάρχουν σαφείς διατάξεις ή που η πράξη παρεκκλίνει από αυτό που είναι φορολογικά αποδεκτό ή που τίθενται ζητήματα ερμηνείας. Παράδειγμα η περίπτωση ιβ Άρθρου 23 Κ.Φ.Ε (Ν. 4172/2013) "Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες" που αφορά προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες και αφορούν δαπάνες ελευθέρων επαγγελματιών.
Η νομοθεσία έχει αλλάξει. Οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή στις μεταβιβάσεις περιουσίας. Με τον οδηγό φορολογίας κληρονομιών-δωρεών και γονικών παροχών θα προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και διατάξεις που απαιτούνται.
Ένα σοβαρό πρόβλημα προκύπτει τελευταία, με δεδομένη την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και σχετίζεται με την φορολόγηση εισοδημάτων από μισθώματα που αποκτά Έλληνας φορολογικός κάτοικος από ακίνητα που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Αυτό που είναι γνωστό για τις περιπτώσεις που Έλληνας φορολογικός κάτοικος, αποκτά εισόδημα και από άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας, είναι πως οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που έχει συνάψει η Ελλάδα με τα υπόλοιπα κράτη υπερισχύουν των διατάξεων της Ελληνικής νομοθεσίας.
Κάτι που η πρακτική δείχνει πως διαφεύγει από αρκετούς ιδιοκτήτες/εκμισθωτές και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή είναι όταν μισθώνουν το ακίνητο και ο μισθωτής αναλαμβάνει να προβεί σε βελτιώσεις, ανακαινίσεις ή και να προβεί σε προσθήκες επί του ακινήτου.
Είναι μία ακόμη υποχρέωση. Η καταληκτική ημερομηνία καταχώρισης στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων ήταν η 1η Νοεμβρίου 2020. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει παράταση.
Ο νόμος 4557/2018 (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 62 του Ν.4607/2019), ενσωμάτωσε στην ελληνική έννομη τάξη την Κοινοτική Οδηγία (ΕΕ) 2015/849 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/El/TXT/?uri=CELEX:32015L0849), η οποία έχει ως αντικείμενο την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
…..«Γιατί αν η ζωή παραμένει προτεραιότητα, η οικονομία δεν παύει να είναι αυτή που πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή για να την υπηρετεί», υπογράμμισε στο σημερινό μήνυμα ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «Το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς. Και μαζί του, ένα έκτακτο πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, που θα δοκιμαστούν από τους νέους περιορισμούς».
Αμέσως μετά ο Υπουργός Οικονομικών κος Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στον παρακάτω πίνακα καταγράφουμε όσο πρακτικά γίνεται τα μέτρα, για να έχουμε μία πρώτη γνώση που αφορά το συνεχιζόμενο φόρτο ενημέρωσης των συναδέλφων Λογιστών -Φοροτεχνικών.
Page 1 of 2